Mikä on paras ilmalämpöpumppu?

 

Tätä kysymystä kysytään minulta usein. Olipa kyseessä sitten asennuksen aikana käyty tai asennuksen ulkopuolinen keskuskelu, ihmisiä yleisesti kiinnostaa mikä on paras ilmalämpöpumppu?

Eri merkeillä tuntuu olevan hyvinkin eri kokoisia sisä- ja ulkoyksiköitä, vaikka perustekniikka on samankaltaista.  Siksi kierränkin kysymyksen vastaamalla, millainen ilmalämpöpumppu on mielestäni paras, enkä ota kantaa merkkeihin koska laitteen ominaisuudet ovat kaikkien luettavissa esitetiedoista.

Pohdittaessa parasta ilmalämpöpumppua, ei varmaan voida antaa yksittäisiä vastauksia, sillä laitehan on valittava kohteen ja vaatimustason mukaan. Myös budjetti on ratkaisevassa roolissa.

Itse pidän ajatuksesta, että laite on tarpeeksi tehokas ja se pysyy varmasti sulana talvipakkasilla.

Huollettuani satoja ilmalämpöpumppuja, huomasin, että useimmat iällä jo olevat muuten ok kuntoiset ilmalämpöpumput rikkoutuvat useimmiten jäätymisen seurauksena. Jää muodostaakin todellisen riskin ulkoyksikön kennoille, eikä muutenkaan ainakaan paranna laitteen hyötysuhdetta. Mitä pienempi ilmalämpöpumpun sisäyksikkö, sitä vähemmän siinä on kennoa ja sitä pienemmän määrän se pystyy siirtämään sisäyksikön lämpöä ulkoyksikön sulattamiseen rajallisen sulatusjakson aikana. Jos kenno ei ehdi sulaa tarpeeksi, jäätä pääsee kertymään kennojen alaosaan, mikä rasittaa kupariputkistoa ja sen juotettuja liitoksia.

Sulatustoimintoon huomion kiinnittäminen ei ole niin oleellista kotitalouskäytön korkeissa sisäilman lämmöissä verrattuna mökkeihin ja autotalleihin, joissa pidetään alhaista ylläpitolämpöä. Mitä lämpimämpi huoneilma on, sitä helpommin sulatus toimii ja toisin päin myös. Tällaisessa matalan lämpötilan rakennuksessa, jossa pidetään ylläpitolämpöä, korostuu sisäyksikön koko ja laitteen teho, jolloin kannattaa välttää kaikista pienimpiä ilmalämpöpumppuja.

Vastaisin siis karkeasti, että pienet ja edulliset ilmalämpöpumput sopivat asuinrakennusten yläkerran lämmittimiksi, sekä kenties autotalleihin ja mökkeihin tapauksissa joissa lämpötilaa pidetään varsin korkealla. Kuitenkin hintaero pienen ja keskikokoisen laitteen välillä ei ole montaakaan sataa euroa ja laadullisesti noin tuhannen euron ilmalämpöpumput ovat huomattavasti parempia pitkäikäisyyttä tarkasteltaessa verrattuna näihin kuudesta kahdeksaan sadan euron laitteisiin.

Myös takuuasiaa kannattaa pohtia, onko laitteeseen saatavilla maahantuojalta varaosia vielä viiden tai kymmenen vuoden kuluttua? Millaisessa maineessa laite on, esimerkiksi asentajien keskuudessa? Joidenkin laitteiden maahantuojat eivät hoida takuuvelvoitteitaan, jolloin saattaa olla hankalaa löytää takuukorjausta takuunalaiselle koneelle, mikäli maahantuoja ei suostu maksamaan korjaustyöhön käytetystä ajasta.

Vierailin vuonna 2015 Hong Kongissa erään tunnetun suomessakin myynnissä olevan ilmalämpöpumppumerkin valmistajan toimistossa. Pyysin heiltä tarjousta kontillisesta ilmalämpöpumppuja. Sain hinnan ja kysyin, kuinka he vastaavat laitteiden takuuasioista. Vastaukseni takuuasiaan oli, että "Nämä laitteet ovat niin edullisia, että otat vain uuden kontista rikkoutuneen tilalle.."

Lyhyt vastaukseni parhaaseen ilmalämpöpumppuun onkin, että paras ilmalämpöpumppu on takuuasioista vastaavan luotettavan maahantuojan laite, joka on erityisesti kylmäaineliitoksiltaan oikein asennettu.