Erilaisten jäähdytyslaitteiden pintapuolinen vertailu

Huoneilmaa voidaan viilentää erilaisilla menetelmillä, kuten erilaisilla siirrettävillä jäähdytyslaitteilla, kiinteästi asennettavalla ilmalämpöpumpulla tai veteen kytkettävällä jäähdytyslaitteella.

Alla hieman eriteltynä erilaisten ilmaa viilentävien koneiden ominaisuuksia, hyötyjä ja haittoja. Mikäli et osaa valita itsellesi sopivaa ratkaisua, voit aina soittaa asiakaspalveluumme 0407280165 tai olla yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta. Vastaamme nopeasti!Siirrettävät jäähdyttimet

Siirrettävät ilmanjäähdyttimet ovat nopea apu tilapäiseen tarpeeseen, mutta teknisten rajoitteidensa vuoksi useasti myös ikävin ja epämiellyttävin tapa viilentää. Kuten kaikki jäähdytyslaitteet, myös siirrettävät sitovat huoneilmasta kondessivettä itseensä ja se vaatii aika ajoin säiliön tyhjentämisen, joka saattaa kosteana kesäpäivänä täyttyä nopeastikin.
Koska koko kylmälaitteen vaatima tekniikka on pakattu yhteen pakettiin, myös ääntä pitävä kompressori ja tuulettimet aiheuttavat ääntä. Siirrettävä jäähdytin siirtää yksisuuntaisesti kuumaa ilmaa ulos asunnosta ja kylmää ilmaa takaisin asuntoon. Korvausilma otetaan asunnon sisältä, jolloin asuntoon syntyy pieni painehäviö. Tämä tekee asunnosta alipaineistetun ja aiheuttaa näinollen aikaan kuuman ilman takaisinvirtauksen ulkopuolelta asuntoon. Myös laitteen paikalleen asentaminen on usein kinkkistä, sillä paksu ja tilaa vievä ilmanpoistoputki saattaa olla hankala asettaa tiiviisti omalle paikalleen ikkunan tms. väliin.

Hienoa:

- Hinnaltaan edullisimpia jäähdyttimiä.

- Nopea asentaa ja voidaan siirtää tarvittaessa esim varastoon.


Huonoa:

- Kova melu

- Aiheuttaa kuuman ilman takaisin virtaamisen asuntoon

- Kondessivedestä huolehtiminen

- Sopii vain pieniin asuntoihin

- Sisältää hankalan ja paksun putken


Kiinteästi asennettava lämpö/viilennyspumppu

Kiinteästi asennettavat erillisellä sisä ja ulkoyksiköllä olevat laitteet ovat tekniseltä toimivuudeltaan parhaita, mutta asennuskustannuksiltaan myös kalleimpia laitteita. Erillinen sisäyksikkö ei aiheuta alipainetta ja ilman takaisinvirtausta vaan se kierrättää ja viilentää olemassaolevaa sisäilmaa. Tämän ansiosta samoilla tehoilla varustettu ilmalämpöpumppu pystyy jäähdyttämään huomattavasti enemmän sisäilmaa esim. samantehoiseen perinteiseen siirrettävään jäähdyttimeen verrattuna.

Koska ääntä aiheuttava kompressoriyksikkö on asunnon ulkopuolella, laite on myös todella hiljainen. Kondessivedestä ei tarvitse huolehtia, sillä sen ohjaaminen otetaan asennuksessa huomioon, jolloin syntyvä vesi ohjataan parvekkeen sadeveden keruujärjestelmään.

Kiinteästi asennettavaan lämpöpumppua varten seinään on porattava noin 6 cm halkaisijaltaan oleva reikä, jota kautta sisä ja ulkoyksikön välinen putkitus asennetaan. Laitteen asennus aiheuttaa kustannuksia, mutta siististi ja laitteen sekä asunnon toimivuuden kannalta oleellisesti asennettu laite on sijoitus vuosiksi eteenpäin.

Plussaa:

- Hiljainen, tehokas ja pitää asunnon tasaisesti viileänä. Voi käyttää myös öisin.

- Ei huolta kondessivesistä

- Ei vie tilaa lattialla

- Sisustukseen parhaiten sopiva ratkaisu

Miinusta:

- Korkeammat asennuskustannukset verrattuna esim. siirrettäviin laitteisiin

- Laite pitää asennuttaa ammattitaitoisella urakoitsijalla, jollaisen löytäminen akuutisti helleaikaan voi olla hankalaa


Siirrettävä jäähdytin erillisellä ulko- ja sisäyksiköllä

Perinteisen siirrettävän jäähdytyslaitteen rinnalle on kehitetty erillisillä ulko ja sisäyksiköillä varustettu jäähdytyslaite, joka toimintamalliltaan muistuttaa ilmalämpöpumppua. Tämä siirrettävä laite ei aiheuta epätoivottavaa alipainetta puhaltamalla asunnon kuumaa ilmaa ulos ikkunasta, vaan erillinen ulkoyksikkö luovuttaa tilan lämmön pihalle. Sisä ja ulkoyksikön väliin asennetaan paksun ilmanpoistoputken sijaan ohuempi noin 3cm paksu joustava kylmäaineputki, jonka voi myös itse asentaa.
Tekniikan ansiosta laite on myös huomattavasti hiljaisempi kuin perinteinen siirrettävä jäähdytin, mutta ei silti pärjää hiljaisuudessaan ilmalämpöpumpulle.

Komiaa:

- Sivistyneempi ratkaisu kuin perinteinen siirrettävä

- Tehokas ja hiljainen

- Melkein kuin lämpöpumppu, mikä voidaan asentaa myös vuokra-asuntoon.

- Voidaan siirtää ja varastoida tarvittaessa

Tympäsee:

- Hinta huomattavasti kalliimpi kuin perinteisissä siirrettävissä

- Suhteellisen kookas ja painava siirreltäväksi

Sisälle sijoitettava ALL IN ONE laite


Jäähdytyslaite joka nimensä mukaisesti sisältää kaiken tekniikan, mutta on silti kiinteästi asennettava. Laite asennetaan  sisätiloihin seinälle ja seinään porataan kaksi reikää. Toinen ulos virtaavalle kuumalle ilmalle ja toinen sisään virtaavalle kylmälle lauhdutusilmalle. Tämä laite on optimaalinen silloin, kun ulkoyksikön sijoittaminen on mahdotonta ja halutaan tehokkaampi ratkaisu kuin perinteinen siirrettävä viilennin. Asunnon ilmamäärä ei pienene laitteen puhaltaessa ulos kuuman ilman ja ottaen osan korvausilmastaan ulkopuolelta. Tällöin painehäviötä huonetilaan ei pääse syntymään ja kuumaa ilmaa ei virtaa takaisin asuntoon kuten siirrettävissä jäähdyttimissä. Laitteen koko tekniikan ollessa yksissä kuorissa, on se hieman äänekäs. Laitteen ilman kierrätyksen ansiosta se on kuitenkin tehokkaampi kuin perinteiset siirrettävät, joten tällöin laitetta ei tarvitse huudattaa kaiken aikaa täysillä kierroksilla

Upeeta:


- Voidaan asentaa kiinteästi seinälle
- Tehokas. Ei aiheuta ilman takaisinvirtausta
- Voidaan asentaa itse

Nihkeetä:

- Selkeästi arvokkaampi kuin perinteiset siirrettävät
- Vaatii 2 kpl ilmanvaihtoreikien tekemisen seinään

Vedellä toimiva jäähdytyslaite

Vedellä toimiva jäähdytin toimii nimensä mukaisesti kylmällä vedellä. Laite sijoitetaan kokonaisuudessaan sisätiloihin ja se kytketään kylmän veden putkiyhteeseen esim. keittiössä, wc tilassa tai missä tahansa, josta on saatavilla kylmää vettä. Jäähdytyslaite sitoo huoneilman kuumuuden kylmäaineeseen, josta se luovuttaa sen edelleen kylmään veteen. Kylmä vesi muuttuu kuumaksi ja lasketaan viemäriin, jonka seurauksen laite luovuttaa kylmästä vedestä "saadun viileyden" huoneilmaan. Laitteessa on erillinen vettä kierrättävä kompressoriyksikkö ja seinälle asennettava sisäyksikkö. Kompressoriyksikkö on hieman meluisa, mutta se voidaan tarvittaessa koteloida ääneneristysmatoilla. Alkuun kuuman veden laskeminen viemäriin voi tuntua ajatuksena inhottavalta, mutta toisaalta kaikki jäähdytyslaitteet " haaskaavat lämpöä " tavalla tai toisella. 

Oivallista:


- Laite voidaan asentaa mihin vain, jossa on kylmää vettä ja viemäri
- Ei tarvetta ulkoyksikölle tai korvausilmalle

Harmillista:

- Kuluttaa sähkön lisäksi vettä
- Vaatii sekä kylmä, että putkityö asennuksen.
- Kallis hankintahinnaltaan